Már a görögök is... Minden valamire való dologról ez az első bekezdés a könyvekben, ha történetiségében vizsgáljuk. Legfeljebb a kínaiak jöhetnének még szóba, de ők alig hatották meg a filológus tankönyírókat. Tekintsünk is el tőlük most mi is.

A focit speciel nem a görögök találták fel, a ma divatos szellemi áramlatok szerint. Persze lehet, hogy ezeknek is annyi az alapja, mint a sumér-magyar rokonságnak. Az igazság az, hogy a görögök mindig is fociztak, igaz nem miattuk lett olyan népszerű a játék.

A foci majdnem bekerült az ókori olimpiák műsorába is. Kevésen múlott. A szexista lobbi közbeszólt. Komoly cserépszavazásodi után (persze lepaktáltak előtte a Váév-Bramac -kal) kiharcolták, hogy a játékokon résztvevők csak meztelenül mehessenek a pályára. A futballban ez azonban elképzelhetetlen volt, mert a szabálytalankodó játékosok azonosítása a mezük és a rajtuk lévő szám nélkül kivitelezhetetlennek bizonyult, ráadást valamire való meccs mit sem ér egy mezletépős gólöröm nélkül.

A foci azért is hátrányt szenvedett, mert a kor szokásai szerint a bajnokokról szobrot faragtak. Egy 11 főből álló csapat azonban még a legügyesebb kezű művészeket is meghátrálásra késztette. Sohasem volt képes ennyi ember egyszerre mozdulatlanul modellt állni. Egy kísérletet azért tettek. Kevéssé ismert tény, de így született meg a Laokoon-csoportként ismert szobor.

A görög, miként a magyar, igazi futballnemzet. A görög szó maga is a focilabdát illetve a futballt jelentett. A nehéz, kőből készült labdák lassúdad mozgását illeték a görög igével, ami később köznévvé vált. A magyar nyelvbe bolgár közvetítéssel került át, mint ahogy a játékszer is, ám egy különös véletlen folytán jelentésváltozáson ment át a szó. A Volga mellékén a Megyer törzsből való Küsmöd 32 ökörszarv túlerjesztett kumisz elfogyasztása után görögözni hívta rabszolgáit. Egy óvatlan rúgás után a partvonalon túlra került labda a dinnyeföldre huppant. A kissé széteső mozgású és mélységben keveset mozgó Küsmöd, miután kidobta a taccsot, gyanútlanul felkapott egy gömböt, ám mint kiderült egy dinnyével dobta be a taccsot. A játékostársak óbégattak, hogy hiszen ez egy dinnye. Ám Küsmöd kötötte az ebet a kapufához, hogy ez bizony egy görög. A rabszolgák nem nagyon mertek tovább tiltakozni, így kiegyeztek döntetlenben, s megszületett a görögdinnye szó, ami még a Gesta Hungarorumban is a focit jelentette. De aztán meghalt Mátyás király és vele az igazság is, így ma már egészen mást jelent a görögdinnye.

A görögök később meghálálták, hogy majdnem róluk neveztük el a focit, ezért meghívták magukhoz játszani Puskás Öcsit, Détári Lajost, de még a híres Tőzsér Dánielt is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rehakles.blog.hu/api/trackback/id/tr841979593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása