Ha a csapatunkban csak feleannyi lenne a támadókedv, mint a szurkolóinkban, biztos lenne a világbajnoki cím.

Nem féltjük cseppet sem a csapatunk, a kötelező csoportkört minden nehézség nélkül letudják. Corvasz gyaníthatón csak akkor fog majd a háta mögé nyúlni, ha a farzsebéből előveszi a pénztárcáját. A csapat rendíthetetlen, a felkészülési meccseken cselből eljátszotta a béna kacsát, s talán csak akkor érezhető némi megingás, hogy ha az IMF rosszaló fejcsóválása miatt megugrik nálunk az infláció. És ugye gondolni kell, hogy mi lesz a gyerekkel, meg a lakbérrel, meg az adócsalással. Ám a hellén válogatott ilyen búskomor, kedvetlen állapotában is baromi veszélyes tud lenni, mert ezekben az esetekben végső támaszul ott vannak a félelmetes görög szurkolók, nevezett ultrák, akik a hazaibbnál is hazaibb pályát tudnak varázsolni még a világ legeldugodtabb stadionjába is. Már ha egyáltalán beengedik őket.

Az ultrák mindent tudnak a szurkolásról, amit tudni érdemes. Természetesen a görögök szurkoltak legelőször a világtörténelemben, ami nem meglepő annak fényében, hogy őelőttük még stadion se volt. Ergo még B-közepet sem lehetett kijelölni, anélkül meg nem ultra az ultra.

Bevezetés: olykor az epikus, szemekbe könnyeket csaló módszerekkel is élünk, a törököket például így szarattuk be.

Ízlelgessük csak egy kicsit azt a szót, hogy szurkolás. Akinek Eger várvédői asszonyai vagy a Strabag jutott először eszébe az olvasson tovább. Meg a többiek is. Az úgynevezett szurkolás kezdetben nem jelentett mást, mint az ellenfél játékosaira és/vagy támogatóira zúdított görögtüzet. A görögtűz egyik alapanyaga pedig a szurok.

Egyszóval így kezdődött az egész. Aztán Görögország világelső lett a futball huliganizmusban. Városokat megbénító többszáz fős ütközetek, tűz, füst, megint tűz, az alapkellékei a görög szuper ligának, a meccs maga már nem is olyan fontos. A helyzet ma már olyanyirra eldurvult, hogy egy újabb Heysel-tragédiától tartanak az országban. Csak idén 40 millió eurót bukott a görög foci a távolmaradó szurkolók és szponzorok miatt. Persze az utóbbi hónapokban az általános sztrájk miatt az egész ország eleve úgy nézett ki, mintha huligánok csaptak volna össze mindenütt, csak éppen a Szakszervezet és a Rendőrség játszott.

Könnyed vasárnapi matiné, a felvétel azonban nem a nemzetközi párnacsata napján készült. Csak 18 éven felülieknek!

A görög ultrák szerfelett komolyan veszik magukat, legszívessebben a pályán együtt hajtanának a csapatukkal, és hébe-korba belerúgnának az ellenbe, de annyira azért szabálytisztelők, hogy ezt nem teszik. Helyette viszont az ellenfelek ultráival csapnak össze, időnként át-átrendezve Athén vagy Thesszaloniki egy-egy kerületét. Olykor sajnos halottak is maradnak az ilyen szurkolói ankétok után. Nem véletlen, hogy a görög kormány 2008-ban felfüggesztette az összes szurkolói klub működését, és két hétre lefújt minden sporteseményt. Stílszerűen a meggyilkolt szurkoló gyilkosának tárgyalása után is bunyóztak egyet a Panathinaikosz és az Olympiakosz ultrái az athéni bíróság előtt, szigorúan a fairplay jegyében. Levonhatjuk a következtetést, ahol bíró van, garantált a balhé.

Görögországban egyébként kosár-, vízi-. kézi- és röplabda meccseken is divat egy embereset csetepatézni, az enumeráció persze kevésbé szofisztikáltabb, mint egy hősi eposz elején. Meg nyilvánvalóan sokkal érdekesebb egy zárt teret telefüstölni és görögtüzezni, mint egy futballstadiont, ahol elfújhatja a szél az egészet. Sajnáljuk, de Prométheusz elcseszte, megszerezte a tüzet, ám a használati utasítást elfelejtette mellékelni. Így egy rendes focimeccsen minimum egy augusztus huszadikai szintű tüzijátékot produkál a hazai csapat. Ha nem, az égés.

Tüzet viszet, lángot viszek! Az 1994-es VB-re kijutattó gólunkat ilyen visszafogott pirotechnikával ünnepeltük. 

Aki görög futballmeccsre téved, jól teszi, ha poroltót is visz magával. Egy görög gól, és lángba borul az egész stadion. Még szerencse, hogy válogatottunk tekintettel van a szelídebb nézőinkre, így csak óvatosan, egy-egy góllal nyeri a meccseit.A görögtűznek persze taktikai szerepe is van, a pályára leszálló füst sűrű homályt von kapunk elé, így ellenfeleink csak nehézségek árán tudnak rohamozni. Hiába, nagy stratégák is vagyunk.

Itten egy phd értekezés is olvasható a görög futball huliganizmusról, magyarul.

1 komment

Címkék: szurkolók ultrák görögtűz

A bejegyzés trackback címe:

https://rehakles.blog.hu/api/trackback/id/tr412006083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2010.06.13. 06:39:22

asztapaszta, 16 oldalas péhádé-értekezés!!! Bübliográphiával!
(Jó, mondjuk a TF-en készült, nade akkor is. Egy unalmas este alatt összehozza a nagymamám.)
süti beállítások módosítása