Azt gondoltuk, már elmondtunk minden lényegeset a görög futballhuligánokról, de mint kiderült figyelmen kívül hagytuk a szakrális vonulatot.

Ha a foci vallás, a stadion szentély, a játékosok (fél)istenek, a szurkolók pedig a hívek, akkor természetszerűleg papoknak is kell lenniük valamelyik tribünön. Vannak is, benn a sűrűjében.

 

Az egyházak jól teszik, ha a nép fiai között terjesztik az igét. Azon aztán már lehet vitatkozni, hogy mondjuk egy Dögöljetek meg sárgák! vagy egy Ki nem ugrál büdös török! iránymutatás mennyire szolgálja a keresztényi tanításokat. S vajon fel lehet-e mindezt írni csupán a vallási hevületnek vagy éppen egy messiási küldetésnek, ahol a cél szentesíti az eszközt? Ezt a részt meghagyjuk a teológusoknak, de most következzék a PAOK Pópa!

 

Sokan vágynak arra, hogy valami irtó laza figura legyen a szellemi-lelki vezetőjük, mint mondjuk a Táncoslábú pap. Vagy legalább annyira szeresse a focit, mint a Fradi örökös tisztelendője, a nemrégiben elhunyt László atya.  A görögöknél is megvan ez, csak ott a hardcore vonalat tolják. Thesszalonikiben PAOK Pópa hozza lázba a híveket, igaz ő nem elégszik meg holmi imával vagy egy csendes stadion felszenteléssel.

A hatvanas éveiben járó Hrisztosz belemegy a sűrűjébe, a PAOK-ot követve meccsről-meccsre járt a legdurvább ultrákkal. Ilyenkor a decens papi ruhájához jól menő fekete-fehér (ez a PAOK klubszíne) sálat kanyarított, és somolyogva énekelgetett egy-két náci indulót, vagy éppen vezérdobosként ütötte a tamtamot.

Tette mindezt addig, míg egy, a pópa nem annyira titkos életét bemutató videó el nem jutott egyházközségéhez. Már az is kicsapta a biztosítékot, hogy a PAOK Pópát éltető szurkolók pár perccel később ledarálták az ellent, de az már mindennél nagyobb bűn, hogy a PAOK hívek azt énekelték, hogy "A pap egy isten", nem annyira kiismerve magukat a hivatalos teológiai tézisekben. Az egyházközség bírósága mindenesetre lefokozta PAOK Pópát, és eltiltotta  a "durva szurkolói gyülekezések" látogatásától.


Az ortodox egyház döntése természetesen felbőszítette a thesszaloniki ultrákat, akik egyelőre ártalmatlan módon protestálnak a csuhásszurker mellett. A Facebookon létrehozott Free Papa Paok csoport nem sokakat fog meghatni, hiába a 7500 csatlakozó. Legfeljebb a törökök meg az AEK szurkolók röhögik halálra magukat. Ámen.

3 komment

Címkék: huligán paok ultrák pópa

A bejegyzés trackback címe:

https://rehakles.blog.hu/api/trackback/id/tr622064136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2010.06.08. 12:14:36

Tegyünk a helyére egy-két szakkifejezést, műveletlen szerkesztő úr!

Az egyházfi egy protestáns világi állás az egyházközségben.
A tisztelendő nem a pap szó szinonimája, hanem a megszólítása, főnévként nem használjuk.
Az egyházközségnek nincs bírósága.
A pópa az ortodox papok gúnyneve, ki nem állhatják, ha így nevezik őket.
Csuhát a ferences szerzetesek hordanak, senki más.

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.06.08. 14:00:27

jóarc...azt mondják, a miki eredetije Szent Miklós is ilyesféle volt, smasszerforma, úgy pofon vágta az egyik ellen ágáló püspököt, hogy eltört az orra...

Anaximandrosz · http://rehakles.blog.hu/ 2010.06.08. 14:30:19

@Mikrobi:
egyházfi - megvettem
bíróság - megvettem
tisztelendő - széles körben használt köznévként is
csuhás - keresztény papok szinonímája, ezen kár vitatkozni
pópa - ezt használtam, épp az ortodoxia miatt
süti beállítások módosítása